Työ

Kesätyöhakemuksia

Näin kevään alkaessa opiskelijoiden on aika miettiä hieman tulevaa kesää ja tietenkin kesätöitä. Tämä aiheuttaa yhdelle kuin toisellekin opiskelijalle (mukaan lukien mut) hieman stressiä, niin kuin epätoivoakin. Töitä on pakko saada kesäksi ainakin, jos meinaa seuraavan vuoden elää muullakin kuin kaurapuurolla ja kahdenkymmenen sentin makaroneilla. Ennen kaikkea olisi kiva päästä myös kesätöihin, jotka edes jotenkin liittyisivät alaan, jota itse opiskelee. Tän postauksen tarkoitus on, että saisitte multa ehkä jotain uusia vinkkejä tai edes vertaistukea kesätöiden hakuun.

On tosi tärkeää aloittaa kesätöiden haku oikeasti ajoissa, sillä jotkut haut umpeutuvat jo tammikuun viimeinen päivä. Ensivaikutus rekrytoijaan tehdään työhakemuksella, joten siihen kannattaa ehdottomasti panostaa. Viimevuotinen hakemuskirjeeni kuulosti tänä vuonna ihan idiootin tekemältä, joten jouduin muokkamaan sitä aika paljon hakiessani kesätyöpaikkaa tälle vuodelle. Työhakemusta kannattaa kirjoittaa sellaisena päivänä, kun tuntee itsensä itsevarmaksi, koska silloin omien hyvien puolien kirjoittaminen on paljon helpompaa, kuin itsesäälissä vellotessa. Jos sulla ei ole paljoa työkokemusta, mieti miten vahvuuksesi näkyvät esimerkiksi koulussa tai harrastuksissa. Lopuksi täytyy muistaa lukea hakemus läpi miljoona kertaa. Omille kirjoitusvirheille tulee helposti sokeaksi, joten varmuuden vuoksi pyydä jotain muutakin lukemaan hakemuksesi.

Kun työhakemus on tuottanut tulosta, on aika mennä haastatteluun. Haastatteluun meneminen on usein jännittävää ja sen takia kannattaa harjoitella työhaastattelua etukäteen ja ehdottomasti tutkia millaiseen yritykseen olet hakemassa töihin. Sen kyllä huomaa helposti, jos ei ole nähty vaivaa ottaa selvää työpaikasta. Vaikka hyvä työhakemus on tosi oleellinen juttu työnhaussa, työhaastattelu ratkaisee lopulta saatko paikan vai et. Kaikista tärkeintä on mennä haastatteluun iloisella ja reippaalla mielellä, koska hymy tarttuu ja vaikuttaa myös haastattelijan mielialaan.

Mun mielenkiintoisin haastattelu kokemus tapahtui viime vuonna. Olin juuri ennen työhaastattelua saanut sähköpostiini kutsun haastatteluun kesätyöpaikkaan, johon olisin eniten kaikista kesätyöpaikoista halunnut mennä. Kun menin haastateltavaksi olin niin innoissani toisesta paikasta saamastani haastattelupaikasta, etten voinut pidätellä hymyäni. Haastattelu tuntui menevän tosi hyvin ja lopulta ilmeni, että olimme molemmat matkalla haastattelun jälkeen samaan kaupunkiin ja haastattelija tarjoitui antamaan mulle kyydin, koska olin itse matkassa bussilla. Tätä on kyllä ollut hauska muistella jälkikäteen.

Sain myöhemmin soiton, jossa sain kuulla saaneeni työpaikan. Pääsin kuitenkin lopulta töihin mun haavetyöpaikkaan, vaikka musta haastattelun jälkeen tuntuikin, että puhuin ihan tyhmiä juttuja jännittyneenä. Uskaltakaa siis hakea myös sellaisiin paikkoihin, joihin ette voisi uskoakaan pääsevänne. Siitä ei ainakaan menetä mitään ja parhaimmassa tapauksessa saat itsellesi tosi kivan työpaikan, josta saa paljon arvokasta kokemusta tulevia työtehtäviä ajatellen.

Toivottavasti sait tästä tekstistä lisää vinkkejä sekä motivaatiota kesätyön hakuun. Hakemusten kirjoittaminen ja haastatteluissa ravaaminen voi kyllä tuntua toiselta työltä koulun ohella. Onneksi lopulta ahkera työ palkitaan tai ainakin toivon niin kovasti. Tsemppiä kesätöiden hakuun!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *