Matkailu

Huono omatunto lentämisestä

Olen viime aikoina seurannut paljon somessa käytävää keskustelua lentämisestä ja siitä aiheutuvista päästöistä. On hienoa, että monet somevaikuttajat ovat puhuneet lentämisestä ja sen vähentämisestä. On tärkeää tiedostaa kohdat, joissa omissa kulutustottumuksissa olisi parantamisen varaa. Itsekin mietin, miten voisi matkustaa ekologisemmin, mutta kokonaan lentämisen lopettaminen tuntuu aika kaukaiselta ajatukselta. Mulla on jatkuvasti aika ristiriitaiset fiilikset, sillä matkustaminen on ja on ollut mulle tosi tärkeä asia. Haluan kovasti päästä näkemään maailmaa ja olenkin tässä kuussa matkustamassa ensimmäistä kertaa elämässäni Amsterdamiin. Samalla mulla on suuri huoli ilmaston tilasta ja siitä, kuinka paljon aiheutan päästöjä lentämällä.

Näin opiskelijana omaa lentämistä on helppo rajoittaa, koska oma talous tai aika ei riittäisi jatkuvaan matkustamiseen. Miten matkustamisen aiheuttamia päästöjä voisi pienentää entisestään? Rahapussille sopiva vaihtoehto olisi esimerkiksi junalla matkustaminen. Tämä tosin vaatii paljon enemmän aikaa verrattuna lentämiseen ja sopii vain silloin, jos aikaa matkustamiseen on varattu pidempi aika. Minne bussilla tai junalla pääsisi sitten nopeasti? Kotimaassa matkustaessa viikonloppu lomalle pääsee helposti julkisilla ja kesällä voi lähteä mökkeilemään luonnonääreen.

Oma kotimaa voi ehkä tuntua tylsältä paikalta viettää lomaa, mutta ainakin itselleni Suomesta löytyy vaikka kuinka paljon paikkoja, joissa en ole käynyt. Tänä kesänä kesänä täytyy kyllä käydä ainakin yhdessä uudessa paikassa! Lisäksi kesällä olisi viimein tarkoitus lähteä viimeinkin kunnolliselle vaellukselle, niin että yöt nukutaan teltassa, eikä mökissä. Suomen Lappi ei ole ainoastaan sopiva kohde lasketteluun, vaan kesällä sinne voi mennä nauttimaan eksoottisesta ja kauniista luonnosta. Ainakin näin minun silmin.

Ihanasta Suomen kesästä harva haluaakaan matkustaa pois, mutta mikä auttaa, kun aurinko ei tunnukaan koskaan nousevan ja ulkona, sekä pään sisällä näkyy pelkkää harmautta? Monella on talvella väsynyt olo, johon ei D-vitamiinitkaan auta ja eikä asiaa auta se, että kaikki valoisa aika kuluu useilla töissä tai koulun penkillä. Jos tuntuu, että aurinkoon on pakko päästä, voisi Aasian loman sijaan miettiä lomaa Etelä-Eurooppaan. Sieltäkin saa varmasti energiaa auringosta lopputalveksi, vaikka rantakelit eivät nyt ihan taida vetää vertoja Thaimaahan.

Itse lensin ensimmäistä kertaa kolmannella luokalla, kun matkustin Teneriffalle perheeni kanssa ja matkustaminen on ollut mielestäni aina hauskaa ja jännittävää. Tuostakin hiihtolomamatkasta mulla on ihania muistoja. Matkustaminen on ihanaa, mutta olen huomannut, ettei kaikki seikkailut ja kauniit auringon laskut löydy kaukomailta, vaan niistä voi nauttia ilman, että tarvitsee istua ensin kymmeniä tunteja lentokoneessa. Jokainen meistä kantaa vastuuta, siitä kuinka nopeasti ja paljon maapallo tulee lämpenemään tulevien vuosien aikana. Kannustetaan siis toinen toisiamme tekemään hyviä päätöksiä ilmaston puolesta.

Muistakaa tsekata mun Instagram-tilini, ellinooraholmstrom!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *