Kuluttaminen

Järkevämpää kuluttamista

Olen jo pitkään ollut kiinnostunut ympäristöasioista ja siitä, miten omilla teoilla voi vaikuttaa esimerkiksi hiilidioksipäästöihin. Viime aikoina olen ruvennut miettimään entistä enemmän vaateteollisuutta ja sitä, miten pystyy varmistamaan sen ostamieni vaatteiden eettisyyden. Nykyisin mietin entistä enemmän esimerkiksi sitä, kuinka helppoa vaate on pestä, jotta siihen ei jäisi pinttyneitä tahroja, joiden takia vaatteen käyttö jäisi vähemmälle. Yle Areenasta löytyy viime vuonna juolkaistu Verta, hikeä ja T-paitoja-sarja, joka pisti ainakin minut pohtimaan omaa kulutuskäyttäytymistä.

Innoistuin viime vuoden kesänä myös sijoittamisesta, joka on ollut toinen syy siihen, että olen koittanut pitää omat mieliteot kurissa. Laitan rahani mieluummin rahastoihin, kuin heteken mielitekoihin. Sitä paitsi sijoittamisesta saa samanlaista mielihyvää kuin kuluttamisesta. Kun erehdyn eksymään shoppailemaan nettikauppaan ostosten kokonaishinta saa minut kuitenkin usein unohtamaan koko ostohimon. Olen pyrkinyt ostamaan Suomessa suunniteltuja vaatteita, mutta on sääli ettei Suomessa juurikaan tehdä vaatteita.

Jokaisen olisi hyvä miettiä ostoksiaan hieman pidemmälle kuin hetkelliseen hyvän olon tunteeseen. Mulle yksi kannustin on koti, joka on helppo siivota ja jossa kaikkilla tavaroilla olisi paikkansa. En voi sanoa, että asuntoni olisi sellainen tällä hetkellä, mutta ainakin parempaan suuntaan ollaan menossa. Jos haluat lisää motivaatiota parantamaan omia kulutustottumuksia suosittelen kuuntelemaan Julia Thurenin kirjaa Kaikki kuluttamisesta. Erityisesti jos tällaiset pohdinnat on uusi asia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *